O prekograničnom regionu

Severnobački upravni okrug proteže se na severu Vojvodine, na površini od 1.784 km², što čini 8,26% od ukupne površine AP Vojvodina, 2,01% od ukupne površine Republike Srbije – Bačka Topola 596 km², Mali Iđoš 181 km², Subotica 1.007 km².

Oblast čine tri opštine: Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš. Centar Okruga je u Subotici. Subotica je i višenacionalan i višekonfesionalni centar: uz pravoslavnu i katoličku, kao najveće, u gradu ima blizu trideset malih verskih zajednica.

Treba pomenuti i ogromne turističke potencijale cele ove regije. Najatraktivniji deo ponude daje Palić, koji se razvio kao banja i luksuzno odmaralište evropskog šarma, sa kvalitetnim hotelima, velelepnmi vilama, prekrasnim zoološkim vrtom i zanimljivim ugostiteljskim sadržajima. Ukratko, mesto izvanredne atmosfere, riznica prirodnog bogatstva.

Zajedno sa Suboticom, Palić je takođe jedna od evropskih lokacija ukrašenih sa Art Nouveau, umetničkim stilom koji je ne samo inspiracija, nego i veza sa velikim brojem zemalja, gradova i umetnika. Atrakcija okruga je i jezero Ludaš, prirodno stanište brojnih ugroženih životinjskih vrsta (uglavnom ptica), ergela Zobnatica sa značajnim potencijalima u lovnom turizmu, salaši sa svojim specifičnim ponudama, kao i mnogobrojni spomenici kulture.

Čongradska županija, (mađ. Csongrád megye) je jedna od županija regiona velikih ravnica i severne mađarske u Mađarskoj i nalazi se u južnom delu regije velike južne ravnice.

Čongradsku županiju reka Tisa deli na dva dela. Svoje granice deli sa Srbijom i Rumunijom i sa mađarskim županijama Bač-Kiškun, Jas-Nađkun-Solnok i Bekeš. Površina županije je 4.262,68 km² a sedište županije je grad Segedin.