O projektnim partnerima i projektu

Severnobački okrug u Srbiji nalazi se na području koje je u novijoj istoriji bilo pogođeno oružanim sukobima, znatnim i bolnim demografskim promenama. Iako Županija Čongrad nije direktno pogođena ovim sukobima, etnički Mađari koji žive u Srbiji osetili su posledice rata, a neki su čak pobegli u Mađarsku (uglavnom u Segedin) gde su ponovo započeli svoj život. Takva prošlost regiona sadrži dovoljno elemenata da se potkopa povratak poverenja većine ljudi koji žive u njemu.

Shodno tome, postoje mnoge trajne predrasude. Prosečni građanin s obe strane granice uveren je da njegova ili njena zemlja osiguravaju više prava i sloboda „suprotstavljenoj“ manjini nego što to uživaju njegovi sunarodnici u susednoj državi. Kroz aktivnosti projekta, partneri će pokušati da povećaju svest i bolje međuetničko razumevanje i saradnju etničkih zajednica, posebno mladih, koji žive sa obe strane granice.

Projekat usmeren na medijsku promociju turizma i kulturne raznolikosti prekograničnog regiona kroz aktivnosti na polju kulture i promociju manje poznatih turističkih sadržaja. Ovo će se postići produkcijom, distribucijom i emitovanjem zajedničke TV emisije koja će biti dugačka 20 minuta (Svaka epizoda će biti sastavljena od pet petominutnih segmenata mladih autora). Serijal će se emitovati svake nedelje tokom devet meseci na najmanje dve lokalne TV stanice u Segedinu i Subotici.

Pored predstavljanja kulturne raznolikosti i turističkog potencijala prekogranične regije, projekat će posebnu pažnju posvetiti mladima i članovima manjinskih zajednica.

Partnerske organizacije imaju veliko i uspešno iskustvo u međusobnoj saradnji u oblasti medija, promocije i pravljenja dokumentarnih filmova. Saradnja između korisnika traje duži niz godina. Do sada je najvažniji oblik saradnje bila zajednička realizacija IPA projekta pod nazivom „Prekogranična medijska promocija interkulturalizma u panonskoj regiji“.

Digitalna regija (DigiReg) je nevladina organizacija koje je u proteklih nekoliko godina izgradila prilično visoke kapacitete u implementaciji projekata u oblasti medija, informisanja i promocije interkulturalizma. Poseduje kancelarijske prostore, sopstveni studio za filmsku produkciju, skladišni prostor, profesionalnu opremu za montažu, računarsku opremu. Članovi „DigiReg“-a su profesionalci na različitim projektima iz oblasti medija.

Szo-Ter ima bogato iskustvo u implementaciji projekata u oblasti medija i promotivnog poslovanja. Udruženje je osnovano 2002. godine i tokom poslednjih petnaest godina realizovalo je više od 12 projekata, od kojih su tri bila prekograničnog karaktera. Ima 15 saradnika koji rade ili kao zaposleni ili volonteri od kojih su većina stručnjaci iz oblasti medija, filmske industrije, marketinga itd. Poseduje objekte u centru Segedina koji su opremljeni raznom opremom (računari, kamere, snimači itd.).

Jasne koristi projekta mogu se izraziti novim znanjem i dubljim uvidom u fenomene istraživanja poput mogućnosti razvoja turističkog potencijala, bogatstva različitih kultura, razumevanja položaj mladih, odnos većine prema manjinama i tako dalje.