Čistite pluća u subotičkim šumama!

Prethodnih dana preplavljeni smo informacijama o lošem kvalitetu vazduha u Srbiji, gde se Subotica ističe kao jedan od gradova gde vazduh među najdaljima od svežeg i zdravog.

Ukoliko živite u Subotici ili je turistički posećujete, evo nekoliko predloga iz ličnog iskustva gde možete vaša pluća da „očistite“ od peska koji se ovde udiše ili da pronađete vašu oazu u ovim maglovitim danima.

Predstaviću vam mesta na kojima i sam boravim s namerom da „napunim baterije“, a uopšte nisu turistički toliko iskorišćena tako da ćete sigurno tu pronaći svoj mir.

1. PALIĆKA ŠUMA
Stoletna šuma u Velikom parku na Paliću je najdostupnija varijanta. Bilo da dolazite na Palić automobilom ili autobuskom linijom 6 iz grada, uputite se ka Velikoj terasi i pratite staze koje vas vode u šumu. Bilo gde da skrenete sa uređenih staza obloženih klinker kockom, oivičenih belim klupama sa imenima dobitnika nagrada Palićkog filmskog festivala, naći ćete se u gustoj šumi koja maskira i poglede i zvukove, tako da ćete imati osećaj da ste u divljini, daleko od civilizacije. Gusto drveće, obraslo je paprati, koji čini i tepih po kojem hodate, a dodatni ugođaj predstavljaju zvuci detlića, odnosno „preleti“ veverica. Staze su lake za savladati, tako da je uživanje u ovom krajoliku moguće i biciklom.

2. HRASTOVAČA
Jedna od najgušćih šuma hrasta u regionu i mogu slobodno reći „pluća Subotice“. Iz grada se zapuitite u pravcu naselja Makova Sedmica i – samo pravo, pratite glavni put koji će vas nakon 5-6 kilometara odvesti u ovu šumu. Staze za šetnju su široke i lako savladive. Postavljeni su znaci zelenog srca u žutom krugu na drveću, što su putokazi koje su postavili planinari, tačnije – ravničari – ljubitelji šetnje po prirodi, tako da je mala šansa da se možete izgubiti. Zelenilo i zvuci ptica su očaravajući. Ulivaju duševni mir. Ukoliko budete dovoljno tihi, možda ćete imati sreće da vidite porodicu jelena, a ako ste pažljivi osim njihovih primetićete i tragove divljih svinja.

3. SELEVENJSKE PUSTARE
Magična šuma koja se nalazi u sred vojvođanske peskovite pustare. Da bi ste osetili njenu magiju morate zaista da se potrudite da je nađete. Put iz Subotice vodi vas preko Palića i Ludaša ka Bačkim Vinogradima i dalje ka Kanjiži, a kod nekadašnje Horgoške čarde skrećete levo i „litnji put“ vas vodi nadvožnjakom iznad auto-puta pravo do voćnjaka. U ranu jesen idealno je vreme da se vratite u detinjstvo „krađom“ poneke jabuke iz dostupnih voćnjaka sočnih slatkih jabuka. Pratite peščani put koji će vas dovesti do šume iz Trnove ružice. Stoletna šuma napuniće vaša pluća, gusto rastinje će vas obaviti sa svih strana, ali savetujemo da budete oprezni, pogledate table koje će vas uputiti kojim stazama da se krećete i da se njih držite. Neponovljivo iskustvo sa stazama lakim za savladavanje.

To su moja najbolja iskustva sa „punjenjem baterija“ i čišćenjem pluća u Subotici i okolini. Tu su, naravno, i nešto manja Dudova šuma koja je u samom gradu, kao i Majdan na Kelebiji, odnosno Kelebijska šuma, čiji obronci su dostupni i iz grada, autobuskom linijom koja vodi od grada ka Srpskom šoru.

Ukoliko i vi imate predlog, napišite slobodno vaša iskustva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *