Mladi Srbije i Mađarske istražuju interkulturalnost

Desetak mladih sa područja Severno-bačkog okruga učestvuje u interaktivnim multimedijalnim medijskim radionicama u kojima, sa jedne strane, istražuju istaknuto i nedovoljno istaknuto interkulturalno nasleđe, a sa druge strane kroz izradu prekogranične TV serije uče se osnovama novinarstva, snimanja i video montaže.

Ove aktivnosti sprovodi Udruženje “Digitalna regija” iz Subotice, u saradnji sa Udruženjem “Szo-ter” iz Segedina u okviru prekograničnog projekta “InterCult”, uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje.

Prema rečima Tomislava Dedovića Tomića iz Digitalne regije, odabrana je grupa od deset kreativnih mladih ljudi sa afinitetom za kulturu, umetnost i medije, koji će tokom deset radionica razmeniti iskustva, posetiti turističke tačke, specifične događaje i snimati audio-vizuelne materijale, intervjuisati ljude i pisati članke uz pomoć iskusnih mentora.

Pored toga, kako ističe, na osnovu njihovih istraživanja zajednički novinarski tim će dizajnirati koncept prekogranične interkulturalne serije.

“Mladi sa teritorije našeg okruga ovim dobijaju mogućnost da praktičnim radom na terenu saznaju nešto više o našem interkulturalnom nasleđu, odnosno nauče nešto više o interkulturalnim tekovinama regije danas. Za to su im potrebne osnove novinarstva, snimanja i video montaže, koje će dobiti od naših mentora, a sve to zajedno ćemo spakovati u interkulturalnu seriju” – kaže Dedović Tomić.

Isti proces se odvija i sa druge strane granice, u Segedinu, odnosno Županiji Čongrad u Mađarskoj, a ono što je zanimljivo jeste da će serijal koji nastane u Srbiji biti prikazan na televizijama u Mađarskoj i obrnuto.

Aktivnosti na projektu InterCult se nastavljaju. U Digitalnoj regiji najavljuju da će do kraja njegove realizacije svi zainteresovani će imati priliku da u narednom periodu isprobaju i veb sajt, odnosno mobilnu aplikaciju projekta.

Pored svega navedenog, pogled mladih regiona na interkulturalnost danas biće prikazan i na izložbi u Subotici sa ciljem predstavljanja rezultata projekta i dalje promovisanja kulturne raznolikosti i interkulturalnosti u prekograničnom regionu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *