NAJLEPŠI PUTOPISI REGIONA

Koliko je lep naš region mogu mnogi od nas da opišu u višesatnim razgovorima. Međutim, svi mi, s obe strane granice smo pristrasni.

Zato najbolji pogled na lepotu našeg regiona možda najbolje može da dočara neko ko zna dobro da piše, da prepriča sve ono što je kod nas doživeo i sve to zna lepo da sroči.

Mislim da je Dragoslav Dedović, putopisac Dojče velea najbolji primer za to. Nedavno je bio u našem regionu i mislim da utisak koji je kod nas doživeo zaslužuje da ga istaknemo ovde i da prenesemo delić atmosfere koju je opisao.

Dedović je prvo posetio Palić, koji u tekstu „Palićka svrika kašika“ opisuje na sledeći način:

„Mesto mondenskog odmora gospode iz davno prohujalog vremena. Mesto radnih akcija u socijalističkoj Jugoslaviji. Mesto u koje je fudbalska reprezentacija išla na pripreme. Mesto gde u kafanama sviraju kašike i viljuške.“

Put ga je dalje odveo u obližnju Suboticu koju u tekstu „Subotica – čarna slobodica“ opisuje rečima: Planetarna rerna je zagrejala februar u Panoniji, ali proleća ne može biti sve dok goli gradski drvoredi ne olistaju. Okupana kosom zimskom svetlošću, Subotica ipak odaje utisak lepe i bogate bačke varoši.

Poslednji iz njegovog serijala putopisa „Zapisi sa Ušća“ vodi ga u susedni Segedin koji doživljava kao „grad koji se smestio u blizini ušća Muriša u Tisu, nadomak tromeđe Srbije, Mađarske i Rumunije može da se pohvali sa najviše sunčanih dana u Mađarskoj. Srećan sam što je i nas zadesio takav dan.“

U sva tri teksta autor opisuje specifična mesta koja je posetio, a priča o njima protkana je istorijatom sva tri mesta i vrednostima koje svaki od njih pojedinačno ima.

Oni koji žive u regionu ove tekstove trebaju da pročitaju kako bi bili ponosni na to ko su, šta su i odakle su. Sa druge strane, oni koji planiraju da posete naš region, u ovim tekstovima imaju savršeni turistički, a bogami i gastronomski vodič.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *