Od Subotice do Segedina i nazad na dva točka

Gledala sam na TV-u Vaš serijal InterCult, pa sam malo guglala i baš mi je drago što i ja mogu da dam svoj doprinos povezivanju sa našim komšijama iz Mađarske.

Međutim, i pored toga što nas mnogo toga spaja, ono što se dešava na granici je razočaravajuće. Da bi otišla u Segedin da se prošetam obalom Tise ili da neko dođe iz Segedina na Palić, potrebno je zaista mnogo strpljenja. A razlog za to je – granica. Višečasovna čekanja, pogotovo leti su frustrirajuća.

Ali i za to ima leka. Zato Vam i pišem. Lek za granicu jeste – bicikl. Između dva grada je nekih tridesetak kilometara, a ako ste u formi, onda sigurno možete „otići preko“ na izlet – biciklom.

Zaista, bicikl je nešto što nas povezuje više nego što mislimo. Jer, u ravnici, na kakvoj su izrasli i Segedin i Subotica, bicikl jeste najbolje moguće prevozno sredstvo. Zanimljivo je i to što su oba grada, osim putevima, pogodni za bicikl i zbog velike kilometraže biciklističkih staza. Koliko sam mogla da vidim u toku je izgradnja staza u Subotici ka prelazima Bački Vinogradi i Kelebija, odakle vode već izgrađene staze dublje u Mađarsku.

U Subotici će, osim postojećih 37,4 km biciklističkih staza, do kraja projekta u dve faze biti izgrađeno još 7,9 km. U prvoj fazi 3 km biciklističke staze vodiće do graničnog prelaza Kelebija i priključiće se na postojeću koja vodi pored puta Edvarda Kardelja.

U drugoj fazi, biće izgrađena biciklistička staza u dužini od 4,9 km koja će za biciklistički saobraćaj povezati naselja Bački Vinogradi i Ašothalom. U Tompi će biti izgrađena biciklistička staza u dužini od 3,2 km, a u Ašothalomu 6,9 km.

Pored toga, radi se i na planskoj dokumentaciji za mrežu biciklističkih staza u Subotici ukupne dužine 24 km, a u Tompi za 4,9 km.

Ukoliko nemate svoj bicikl, a zadesite se u Subotici, na raspolaganju je i iznajmljivanje bicikala.

U funkciji je pet automatskih stanica stanica za iznajmljivanje bicikala u okviru sistema za iznajmljivanje gradskih bicikala – SU BIKE. -u Centru Grada, na parkingu iza Otvorenog univerziteta, -na Paliću, parking kod Male gostione, -u Dudovoj šumi pored Hale sportova, -na Prozivki pored Bazena, -i kod TC ‘’Buvljak’’, preko puta stadiona FK “Bačka“.

Registracija za korišćenje bicikala se može izvršiti na blagajni JKP “Parking“ u Đure Đakovića 23/ II sprat, preko puta dečijeg dispanzera, uz ličnu kartu ili pasoš i ona iznosi 500 rsd, što predstavlja jednokratni trošak za izradu čip kartice korisnika i neograničenog je trajanja.

Iznajmljivanje bicikle iznosi 100 rsd na dan ili 20 rsd na sat. Nudimo i opciju iznajmljivanja korisničke kartice pored stanice na Paliću, dok i neki Hoteli nude korišćenje sistema uz njihove korisničke kartice.

Blagajna gde se vrše registracije radi radnim danima od 07 – 20, subotom od 9-13h. Na stanicama može da se iznajmi bicikla od 07 – 20h, a može da se vrati u bilo koje vreme.

A koliko su Subotica i Segedin, Srbija i Mađarska uopšte povezani u ovom smislu govori i to da je Subotica dugo bila grad sa najstarijom fabrikom bicikala u ondašnjoj Jugoslaviji.

Fabrika bicikala „Partizan“ osnovana je još 1888. godine, da bi od 1932. godine počela proizvodnju bicikala po mađarskoj licenci „Čepel“. Početkom osamdesetih godina prošlog veka njihova proizvodnja je iznosila skoro 250.000 ramova za izvoz i bicikala za izvoz i domaće tržište.

Ali, budite oprezni. Biciklisti su često najugroženiji u saobraćaju, pa je potrebno da svi imamo adekvatnu opremu. I, naravno, da budemo u formi. Jer – biciklom je najslađe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *